Seniorok árnyékában - Mit ér a munka világában eltöltött idő?
2019. július 04. írta: direct_speech

Seniorok árnyékában - Mit ér a munka világában eltöltött idő?

Üdv emberek!

A mai téma megközelítésén sokat agyaltam. Nem egyszerű dolgot fogok boncolgatni ebben a bejegyzésben.

Mint azt a címből is látjátok a senioritással kapcsolatban mutatom saját tapasztalataim és mások elmondásai alapján kialakult képet a most piacon lévő seniorokkal kapcsolatban.
Mielőtt belevágnék, szeretném leszögezni, hogy természetesen nem minden senior fejlesztőre vonatkoznak az elkövetkező pár percben olvasható tulajdonságok, jelzők.

 

 A seniorrá válás rögös útja

Seniorok. Az istenek. A tudás bölcsőjét ringatják, minden problémára egyszerre van 10 megoldásuk. Amit mondanak, az úgy van, megkérdőjelezhetetlen tudással rendelkeznek mindennel kapcsolatban is. Legalábbis ez szerepelne az értelmező kéziszótár hátoldalán a senior szó mellett. A valóság sokszor sajnos közel sem ilyen szép.

A problémát legtöbb esetben a senior meghatározása jelenti. De hogyan lehet rosszul meghatározni egy olyan dolgot, amely emberek tudásához köthető? Hát pont úgy, hogy csak részben kötik az emberi tudáshoz. 

A senior szintet általában 2 dologhoz szokták kötni:
- az adott technológiákban / programozási nyelvben megszerzett tudáshoz
- és a munkában eltöltöt idő mértékéhez.

Ha megnéztek egy pozíció kiírást, akkor a következő dolgok szoktak szerepelni a senior pozíciókban:
- általános technológiai felsorolás
- konkrét idő megkötés: pl. 5+ év fejlesztői tapasztalat, 5 - 10 év fejlesztési tapasztalat és így tovább.

Kár, hogy ez így van. Az igényesség, a mentalitás, a feladathoz, a csapathoz való hozzáállás legalább annyira fontos ismérve a senior fejlesztőnek, mint az, hogy képes 10 évig valamit csinálni. 

Itt megjegyzem, hogy természetesen nem minden senior pozíció szemfényvesztés, nem minden senior fejlesztőre vonatkoznak az észrevételeim. Viszont olyan jelenségeket szeretnék megemlíteni, amellyel az eddigi összes munkahelyemen találkoztam, és amelyek alapjaiban okoznak kellemetlenségeket a munkában.

Az idő

Az idő fontos tényező. A munkát határidőkhöz kötik, a szakmai tapasztalatod időbélyeggel definiálják. 
Junior: 0-2 év tapasztalat, medior: 2 - 5 év, senior: 5 - 10 év. A senior besorolás nagyon sokféle tapasztalati évet jelenthet. (Nagyon sok variáció létezhet. 5+, 5-10, 10+. Az évek szigorúan a piacon fellelhető pozíciókban található adatokat reprezentálják ebben az esetben)

Személy szerint úgy gondolom, hogy a magyar piacon található projekteket és cégek által elérhető feladatokat szem előtt tartva egy fejlesztő 5 év alatt elérheti a senior szintet. De most nem az 5 év tapasztalattal rendelkező emberek lesznek a fókuszban.

A bejegyzés azokról az emberekről fog szólni, akik több mint 10 év tapasztalattal rendelkeznek, ám ennek ellenére nem a legélesebb késként funkcionálnak a fiókban. El kell szomorítsalak benneteket: rengeteg ilyen ember van a piacon.

Évek vs. technológiai tapasztalat

Jó pap holtig tanul, szokták volt mondani. A jó fejlesztő is holtig tanul(hat). De mi van akkor, ha a fejlesztő lusta, nem akar tanulni, megelégszik azzal a szakmai ismerettel, amivel már rendelkezik egy ideje. Ilyenkor a fejlesztő megszokásból kezd el fejleszteni. Ezzel nem is lenne baj, ha nem változna évről-évre a technológiai standard - és most nem az Ipar 4.0-ról beszélek - , ha nem hódítanának teret az újabbnál-újabb fejlesztési metodikák, paradigmák.

Nézzünk egy életszerű példát.
Józska 17 éve PHP fejlesztő. A 17 éve alatt már mindennel is találkozott:
- látott már adatbázist
- tervezett már frontendet
- fejlesztett már backendet
- már akkor tudta mi az a data scientist, amikor még analyst-nak hívták.

Ő már akkor framework-ot fejlesztett, amikor én még a rántottás szendvicset ettem dobozos tejjel tízóraira, általánosban.
Józska 17 év tapasztalatával ultra senior fejlesztő pozíciót pályáz meg a következő technológia meghatározással:
- NodeJs, Python, PHP, Java, Scala valamelyikében 3+ év tapasztalat
- modern frontend technológiák ismerete Angular/React előny
- Relációs adatbázis tervezési ismeret
- NoSQL adatbázis ismeret
- konténerizáció
- OOP magas szintű ismerete
- design patternek használatában szerzett tapasztalat
- stb.

A leírásból érezni, hogy széles technológiai ismerettel rendelkező emberre van szükség, és ha lehet mély szoftvertervezési ismeretekkel legyen megáldva.
Józska 17 év fejlesztés után úgy gondolja, hogy annyira széles körű tapasztalattal bír, hogy bármit pillanatok alatt megtanul, de nem tudnak már neki újat mutatni. És itt kezdődik az a folyamat, amiről az egész bejegyzés szólni fog.

Nem csak a kényelmeseké a világ

A kényelem fontos dolog. Az ember magánéletében, munkájában is a kényelemre törekszik. Azonban a kényelem nagyon könnyen átfordulhat negatív hatássá.
A kényelem miatt az ember nagyon kevés alkalommal hagyja el a komfortzónáját.
A komfortzóna az informatikában a megszokást, a biztos, begyakorolt ismeretet jelenti. Ha nem hagyom el a megszokást, akkor nem fogom magam rávenni, hogy a berögződéseimet felülvizsgáljam és az új megközelítéseket használva fejlesszem meglévő tudásom.

A kényelem miatt:

- nem fogok törekedni arra, hogy automatizáljam a munkám, ezzel teret engedve az érdekesebb, kihívásokkal telibb feladatoknak
- nem fogok az újdonságokban elmerülni és meglévő megoldásaimat nem fogom javítani, átértékelni
- nem fogom keresni az technológiákban a pozitív / negatív tulajdonságokat
- nem fogom figyelembe venni az új fejlesztési metodikák adta folyamatorientált fejlesztési lehetőséget, szemléletet.

Mit fogok a kényelemnek köszönhetően elérni?

- A tudásom stagnálni fog.
- A piaci standardok elhaladnak mellettem.
- Nem leszek versenyképes a fiatalabb, motiváltabb, szakmai ambíciókkal teli fejlesztőkkel szemben.
- Nem fogok új metodikákat, új technológiákat megismerni.

Magyarul olyan leszek, mint egy marék virágföld: létezni fogok céltalanul, a legkisebb erőfeszítést téve a változás felé úgy, hogy behozhatatlan hátránnyal fogom szembe találni magam.

Józska pontosan ilyen. 

De miért baj az, hogy Józska ilyen? Hisz saját magának okoz gondot ezzel. De csak magának?
Na itt van a kutya elásva: persze, hogy másnak sem jó ez:
- Kitol a céggel, aki foglalkoztatja.
- Kitol a junior / medior kollégákkal, akik akarva-akaratlan rá vannak kényszerülve arra, hogy a senior döntéseit elfogadják. (Mert nem mindig lehet szakmai érvekkel a senior kollégákkal szemben vitát nyerni)
- Kitol a senior kollágáival, akik miatta többletmunkát képesek végezni.
- Kitol az egyéb cégek recruitereivel, mert ők a CV alapján értékes embernek tekintik a Józskákat.

Ez gáz. Eddigi munkahelyeimen a senior emberek több mint 50%-a esett bele a Józska kategóriába(~200 ember). Az ilyen emberek megkeserítik azon emberek munkahelyi életét, akik nyitottak az új dolgok felé, akik a szakmaiságot még fontosabbnak tartják, mint az egzisztenciát és nyugalmat.
Az ilyen emberek miatt a management rossz szakmai döntéseket hoznak, mert hát a Józska a szakember, ő tudja mi van.

Nem. Nem tudja mi van. Megalapozott szakmai véleménye van olyan technológiáról, amivel kapcsolatban NINCS GYAKORLATI TAPASZTALATA. HOGY VAN EZ, KÉREM SZÉPEN?! Miért ne veszik ezt észre a management tagok? Ez a kérdés is megérne egy misét :)

Megkérdőjelezhetetlen

Hányszor fordul elő egy ember életében, hogy nem ért egyet adott szakmai döntéssel? Hányszor fordul elő, hogy szakmai alapon próbálod igazolni az igazad ilyen helyzetekben? Sokszor.
Hányszor kellett Józskákkal megértetni, hogy szakmailag tévedtek?
És hányszor sikerült megértetnetek ezt velük?

Nekem sosem sikerült megértetnem a tévedésüket. Általában pozícióból, "szakmaiságra", a meglévő évek számára hivatkozva lettem elutasítva még olyankor is, amikor egy új technológiával kapcsolatos best practice-re hivatkozva próbáltam meg alátámasztani igazam, amelyben nem volt senkinek sem tapasztalata az adott csapatban...

Mi lett ezeknek az eseteknek az eredménye? 
Rövidtávon: demotiváltság.
Hosszabbtávon: munkahelyváltás.

A próbálkozások az új technológiákkal, megoldásokkal, metodikákkal élből el lettek utasítva mondván:
- azt úgy nem lehet
- ez a megoldás szar
- ezt 10 éve így csinálják, ahogy én (a Józska).

Ezzel csak az a baj, hogy 10 év sok idő. Főleg az informatikában. 10 év alatt a technológia képes teljesen átalakulni. Lásd 10 évvel ezelőtt mindenki Java fejlesztő akart lenni, most mindenki Data Scientist akar lenni.
Természetesen senki sem képes arra, hogy minden technológia változást nyomon követve minden területen senior tudással rendelkezzen. (Aki ezt mondja, hazudik)
Azonban pl. egy backend fejlesztő, ha nem követi az ipari trandek alakulását nagyon hamar elhalad mellette a technológia.

Ha az ember leszarja a saját szakmaiságát, akkor tudása stagnálni kezd, nem fejlődik -> nem éri el a senioritást. Szarlapátolást is lehet 10 évig csinálni, de attól az ember még nem fog felhőkarcolót tervezni. Nem lesz rá képes, mert nem lesz elegendő ismerete hozzá.

A piac azonban ezt még mindig nem vette észre.

 Véleményeteket osszátok meg velem nyugodtan. Szókimondóként, őszintén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szokimondofejleszto.blog.hu/api/trackback/id/tr9014926394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása